Jelentkezéshez töltsd le a jelentkezési lapot.

GYIK

Mi a különbség az egyes műfajok között? Mi alapján döntsek egyik vagy másik mellett

Az idei évben megrendezésre kerülő Pole and Aerial Art Hungary célja teret adni a művészi önkifejezés megannyi formájának. Vannak, akik kifejezetten versenyhelyzetben szeretik megmérettetni magukat, ám akadnak szép számmal olyanok is, akik pusztán az előadás öröméért szeretnének színpadra lépni. Bármelyik csoportba is tartozol, a Pole and Aerial Art Hungary eseményen kibontakoztathatod tehetséged. A Glamour and Exotic Art pedig mindazokat szólítja meg, akik kifejezetten ebben a műfajban szeretnék a bemutatni tudásukat, művészetüket. Az alábbi műfajismertetők alapján válaszd a Te saját művészi önkifejezésedhez legközelebb állót (vagy akár többet is).

Pole and Aerial Art – Verseny

Rúd, karika, hammock, silk, illetve szabadon választott (freestyle) eszközökön, meghatározott pontozási szempontok alapján, a tudásszintednek és korcsoportodnak megfelelő kategóriában, illetve versenyszámban mérheted össze tudásod más versenyzőkkel. Az előbbi felsorolásban nem részletezett, összevont „freestyle” kategóriában szinte bármilyen talajon rögzített vagy a levegőben felfüggesztett eszközön bemutathatod a gyakorlatod. Két verseny rudat, illetve további légtorna eszközöket limitált számban és változatban tudunk biztosítani, de hozhatod a saját, jól megszokott eszközödet is, amelyet az Eszközhasználati kérelem jóváhagyását követően használhatsz.

Pole and Aerial Art – Szabad Alkotó Tér

A Szabad Alkotó Tér időt és teret biztosít arra, hogy a közönség elé tárd művészetedet az általad választott eszközön. Ebben a műfajban az előadások nem kerülnek elbírálásra, nincs zsűri általi pontozás, sem közönség szavazás. A Szabad Alkotó Térben az előadásod hosszát tágabb időintervallumban tudod színpadra vinni, mint a verseny esetében, továbbá nincs tudásszint, illetve korcsoport szerinti besorolás. Az előadásod / előadásotok során használni kívánt zenét, az eszközödre vonatkozó kérelmet, illetve a művészi témád leírását ebben a műfajban is csatolnod kell jelentkezéskor. Kérjük, hogy amennyiben előadásod vizuális szempontból a glamour vagy az exotic stílust jeleníti meg, a Glamor and Exotic Art – Szabad Alkotó Tér műfajba add le a jelentkezésed!

Glamour and Exotic Art – Verseny

Ez a műfaj igazi reneszánszát éli napjainkban, ráadásul már nem kifejezetten csak a rúdon, hanem egyéb (pl. légtorna) eszközökön is hódít a műfajra jellemző mozgásvilág, valamint az ehhez kapcsolódó érzéki, hangsúlyos, színpadias öltözék, illetve kellékek. A kosztüm tekintetében a jó ízlés határain belül lehetséges olyan ruházat és lábbelik viselése is, amelyek a Pole and Aerial Art műfajban nem megengedettek. A Glamour and Exotic Art műfaj jellegzetes stílusjegyei miatt kifejezetten a felnőtt korosztálynak szól, így a versenyzésre/előadásra, illetve a közönség számára a megtekintésre is különálló idősávban lesz lehetőség. Az eszközök tekintetében egy összevont „freestyle” kategória kerül megrendezésre, amely a Pole and Aerial Art univerzális pontozási szempontjai alapján kerül elbírálásra a zsűri által. Az Eszközhasználati kérelem / Művész téma leírás benyújtása ebben a műfajban is szükséges.

Glamour and Exotic Art – Szabad Alkotó Tér

A Glamour és Exotic Art verseny valamennyi jellemzője és tulajdonsága, illetve a Szabad Alkotó Tér tágabb időintervalluma együttesen érvényesülnek ebben a műfajban. A megjelenítés (pl. kosztüm), valamint a korhatár keretein túl a zsűri vagy a közönség általi elbírálásra nem kerül sor, azonban a használni kívánt eszköz, valamint a művészi téma leírásának lapja előzetesen ebben a műfajban is beküldendő.

Mi az „Eszközhasználati kérelem / Művészi téma leírás”, és miért szükséges beküldeni?

Egy versenyen általában a kizárólag a szervező által biztosított eszközökön van lehetősége a résztvevőknek bemutatni a gyakorlatukat; a Pole and Aerial Art Hungary eseményen szeretnénk ennél nagyobb szabadságot biztosítani a részvevőknek, pontozási rendszerünk is ennek megfelelően lett kialakítva. Azonban ehhez elengedhetetlen, hogy biztonsági, technikai és logisztikai szempontból is a lehető legjobban felkészülhessünk az eseményre. A versenyszámok/előadások gördülékeny és biztonságos lebonyolítása érdekében tehát, jó előre tudnunk kell, milyen igények merülnek fel a résztvevőknél az eszközhasználat terén, a kérelem jóváhagyása pedig azért szükséges, hogy mindkét fél megbizonyosodjon arról, hogy az adott elképzelés technikailag és időben is kivitelezhető legyen.

A művészi téma leírásának benyújtására az alábbi szempontok miatt van szükség:

  1. segíti a zsűrit, illetve a nézőket a bemutatott produkció helyes értelmezésében
  2. a szervezők időben részletes képet kapnak arról, hogy a produkció technikailag, illetve dramaturgiai szempontból hol helyezkedjen el az esemény idővonalában
  3. a versenyző/előadó felkonferálása során nem csak képileg, de szavakkal is megszólítható a néző, ezáltal az előadás által közvetített üzenet/érzelmi világ több érzékszervre hatva érhet célba

Miért van két határidő megadva a jelentkezéssel kapcsolatos beküldendőkre?

A jelentkezés határideje azért van korábban, hogy a várható létszámmal előzetesen kalkulálni tudjunk. A beküldendők dátuma pedig azért került későbbre, hogy a jelentkezőknek legyen idejük átgondolni, mely műfajban szeretnének szerepelni az eseményen. Az résztvevők listája, valamint az előadások sorrendje a második határidőt követő három napon belül kerülnek kiírásra az esemény weboldalán, illetve közösségi média felületein. Az előadások sorrendjét elsősorban az eszközhasználat alapján, logisztikai szempontok fogják meghatározni, így előreláthatólag nem korcsoport vagy műfaj szerinti sorrendben lépnek majd színpadra a versenyzők/előadók. Fontos tudnivaló, hogy mindkét Glamour and Exotic Art műfaj (Verseny, ill. Szabad Alkotó Tér) külön, az esti órákban kerül megrendezésre.

Milyen segítséget kaphat a résztvevő saját eszközeinek szállításában, szerelésében?

A szervezői stáb igyekszik a tőle telhető legtöbb technikai segítséget megadni, azonban saját eszközök esetében a helyszínre, illetve az onnan történő elszállításról a résztvevőnek kell gondoskodnia. Az eszközök tárolására az eseményt megelőzően, illetve azt követően a helyszínen nincs lehetőség. Speciális eszközök szerelésében/felfüggesztésében érdemes olyan személy(ek) segítségét kérni, aki szakszerű tapasztalattal rendelkezik az összeállítás/szerelés terén. A szervező a saját eszközök nem megfelelő használatából adódó esetleges balesetekért és károkért nem vállal felelősséget.

Kell-e védettségi igazolvány a versenyzőként/előadóként, illetve a nézőként résztvevőknek?

A jelenleg, azaz az esemény meghirdetésének időpontjában érvényben lévő Kormányrendelet alapján, 500 fő alatti előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényeken, előadásokon védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni. Az esemény a mindenkor hatályos rendeletek betartása mellett kerül megrendezésre.

Milyen szankciókkal jár, ha a jelentkező végül bármilyen okból kifolyólag nem tud részt venni az eseményen?

Az eseménytől való távolmaradásnak semmilyen szankciója nincs, indoklása nem szükséges. A befizetett részvételi díj azonban, a szabályzat alapján nem visszatérítendő.

A verseny kategóriában rúd esetében mindkét rudat fix/forgó kell használni? Ha igen milyen arányban? A teljes magasságot (4 m) ki kell használni? ha igen milyen arányban?

Nem kötelező sem mindkét rudat használni, sem a 4m-t kihasználni, de aki ezeket jól (ki)használja, az értelemszerűen magasabb technikai pontokra számíthat.

Vannak kötelező elemek?

Nincsenek.

Lehet nézőket hívni vagy zártkörű? Ha igen, hány fő és van belépő?

A rendezvény mindig az aktuális kormányrendeletekhez igazodik. Amennyiben nem tiltja a jogszabály, a verseny látogatható lesz. 100-150 fő befogadására alkalmas a helyszín, a jegyértékesítés is igazodni fog a programhoz. A nevezési határidő után ezzel kapcsolatban is részletes tájékoztatást fogunk adni.

Kell sportegyesületi tagság, vagy sportegyesület nélkül is lehet nevezni?

Tagság nélkül is lehet nevezni.

Van lehetőség a verseny előtti hetekben valamikor a helyszínen próbálni?

A rudak csak közvetlenül a verseny napján kerülnek beszerelésre. A légtorna szekciót a mi rendezvényünktől függetlenül ki lehet próbálni, amivel kapcsolatban a helyszínt (Táncosok Klubja) szükséges megkeresni.
A versenyt megelőzően, amint lezárultak a nevezések, ki fog kerülni egy tervezet, amiben lesz kijelölve időpont, amikor a színpadot, eszközöket ki lehet próbálni.

A szabályzat, jelentkezési lap és egyéb dokumentumok elérése:

https://drive.google.com/drive/u/2/folders/1fvBAovwEyiIhSw9sp8EsiWmaQ2WrtSWN